Vildanden + En folkefiende – Enemy of the Duck (NO)

Sannhet for enhver pris?

av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Thorleifur Örn Arnarsson og Mikael Torfason. (Illustrasjon: Sunneva Àsa Weisshappel/Foto: Øyvind Eide)

av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Thorleifur Örn Arnarsson og Mikael Torfason. (Illustrasjon: Sunneva Àsa Weisshappel/Foto: Øyvind Eide)

Guest.jpg

PREMIERE OG FESTIVALÅPNING 8. SEPTEMBER
Nationaltheatret, Hovedscenen

Forestillingen blir tekstet til engelsk.
Varighet: Ca. to timer og 45 minutter (med pause).

Kontrastfylt, heftig og estetisk Ibsen-montasje.

Tomas Stockmann har funnet ut at det lokale prestisjeprosjektet, der broren Peter sitter i styret, utgjør en trussel mot samfunnet. Han bestemmer seg for å gå ut med saken, noe Peter prøver å stoppe. Men Tomas har sannheten på sin side. Og den kompakte majoritet i ryggen – tror han.

I et annet Ibsen-univers finner Gregers Werle ut en hemmelighet om sin kamerat Hjalmar Ekdals familie – en hemmelighet som involverer Gregers' far, grossereren. Sannheten vil innebære katastrofe for den lille familien dersom den kommer ut.

Hva skjer om man kombinerer disse to universene? Det har lenge vært en drøm forden islandske Berlin-utdannede regissøren Thorleifur Örn Arnarsson å sammenstille Henrik Ibsens En folkefiende og Vildanden. Med kritisk blikk tar han for seg maktsyke hvite middelklassemenn som verken klarer å se seg selv utenfra eller inngå kompromiss.

Resultatet blir en ekspressiv og psykologisk ladet forestilling, der Gregers Werle og Tomas Stockmann er én og samme mann. Også Grosserer Werle og Peter Stockmann slås sammen til én karakter, Gregers’ bror Peter Werle. Peter har alt å tape på at begge hemmelighetene kommer ut, mens Gregers er villig til å ofre alt for å avsløre sannheten. Dermed rulles en ibsensk Kain og Abel-historie ut.

Handlingen er flyttet 130 år frem i tid, til dagens Norge. Her handler det ikke om giftig badevann, men oljerigger tilhørende selskapet Northern Oil & Gas, der Peter er administrerende direktør. Med nyskrevet musikk blir Vildanden + En folkefiende – Enemy of the Duck en kontrastfylt, heftig og estetisk Ibsen-montasje som reiser spørsmålet: Er sannhet alltid den rette vei?

Ibsen-show med burlesk humor, eggende fantasi og et sannhetsjag som svir.
— VG
Magisk surrealisme.
— Dagbladet
En heidundrende fest (...) Det er så fikst at det gjør vondt.
— Aftenposten
Storveis underholdende, opprivende og gripende trist.
— Dagsavisen
 

Forestillinger under festivalen:
8. SEPTEMBER 19:30
9. SEPTEMBER 19:30
10. SEPTEMBER 18:00
12. SEPTEMBER 19:30
13. SEPTEMBER 19:30
14. SEPTEMBER 19:30
15. SEPTEMBER 13:00

REGISSØR
Thorleifur Örn Arnarsson

Arnarsson utdannet seg til skuespiller på Island, før han tok regiutdannelse ved Ernst Busch-høgskolen for scenekunst i Berlin. Arnarsson jobber mye i Tyskland og på Island. Han har vunnet flere priser for sine oppsetninger, blant annet for Peer Gynt, som han satte opp ved Luzerner Theater i 2010.

Regissør: Thorleifur Örn Arnarsson Scenograf:
Vytautas Narbutas Kostyme-/maskedesigner og koreograf: Sunneva Àsa Weisshappel Komponist: Bjarni Frimann Lysdesigner: Agnethe Tellefsen Maskør: Ruth Haraldsdottir Norvik Dramaturg: Hege Randi Tørressen

Medvirkende:
Mads Ousdal, Eindride Eidsvold, Nader Khademi, Kai Remlov, Andrea Bræin Hovig, Kjersti Tveterås, Frøydis Armand, Lasse Lindtner, Anders Mordal og Terje Strømdahl.

Dansere:
Elisabeth Buer Vase, Emily Natalie Su, Ida Eline Wøien, Tuva Holen og Louise Tofte Røiri.

Piloten The Big O er det nye samarbeidsprosjektet til en klynge bestående av noen av Oslos og Norges ledende kulturinstitusjoner og de beste og mest nyskapende kulturentusiastene. 7. september inviterer vi til stor åpningsfest for The Big O, der vi gir publikum en smakebit på prosjektets spennende og varierte program og fremtidsplaner.


Mer enn 40 norske og internasjonale forestillinger på programmet!

Se også: