Rotating Nora (NO)

Ingun Bjørnsgaard Prosjekt: En visuell fest!

Produsert av: Ingun Bjørnsgaard Prosjekt i samarbeid med Dansens Hus. (Foto: Erik Berg)

Produsert av: Ingun Bjørnsgaard Prosjekt i samarbeid med Dansens Hus. (Foto: Erik Berg)

PREMIERE.png

21. SEPTEMBER 22:00
Riksscenen

Varighet: En time.

Den anerkjente koreografen Ingun Bjørnsgaard gjør ambivalensen til dronning, med sin dansende Nora.

I Et dukkehjem er det tradisjonelt mannlige og kvinnelige i en flytsone. Maktforhold, kjærlighet, seksualitet og morsrollen inngår i komplekse mønstre. Dans har på mange måter en historisk forankring i det feminine. Gjennom dansehistorien har man delvis forholdt seg til en taus kvinne. Men Nora er en snakkende kvinne. Eller er hun det?

Ingun Bjørnsgaard griper i sin nyeste forestilling fatt i Ibsens aller mest kjente kvinneskikkelse, Nora. Med dette fortsetter en av landets fremste koreografer sitt dypdykk i Ibsens verk. Hun har i tidligere forestillinger hentet inspirasjon fra Fruen fra havet og Hedda Gabler. Arketypiske fragmenter fra Et dukkehjem eksperimenteres med, omarbeides og settes inn i nye sammenhenger med umiskjennelig Bjørnsgaard-signatur.

I Rotating Nora oppsøker og fråtser dansere og koreograf i kollisjonene mellom krav og forventninger, mellom det opphøyde og obskøne, mellom lengsler og behov. Her blir ambivalensen dronning, og følelsen av å ha gått seg vill, er grunnstemningen. Det tragikomisk menneskelige blir synlig, imperfekt og fullkomment. I bevegelse.

 

 

KOREOGRAF
Ingun Bjørnsgaard

Produsert av: Ingun Bjørnsgaard Prosjekt i samarbeid med Dansens Hus.

Koreograf: Ingun Bjørnsgaard.
Komponist: Eivind Buene. Scenograf: Thomas Bjørk. Kostyme: Ane Aasheim. Lysdesigner: Lutz Deppe. Lyddesigner: Morten Pettersen.
Dramaturg: Kai Johnsen.

Dansere: Mattias Ekholm, Erik Rulin, Ida Wigdel, Matias Rønningen, Marianne Haugli og Catharina Vehre Gresslien.

Produsert av Ingun Bjørnsgaard Prosjekt i samarbeid med Dansens Hus.

Usedvanlig forløst og modent – og samtidig fullstendig duggfrisk (...) Med dette setter Bjørnsgaard tonen for et konglomerat av uttrykk, en blanding av humor og dypt alvor, ubehjelpelig klønethet og suveren eleganse, skjønnhet og brutalitet, alt sammen gjennomsyret av en allestedsnærværende sensitivitet.
— Scenekunst.no
Særlig inntrykk gjør det å se hvordan hun får fram hvor kort vei det er fra stor styrke til fullstendig avmakt (...) Mot klimaks i stykket ser vi også Ingun Bjørnsgaards evne til å skape inntrykksfulle bevegelser med rene linjer. Og danserne utfører det med stor autoritet.
— Vårt Land

Mer enn 40 norske og internasjonale forestillinger på programmet!

Se også: