Paneldebatt: Homer is my Homeboy

Samtale om rapmusikken og dens kompleksitet.

Paneldebatt.jpg

9. SEPTEMBER kl. 19:00
Nationaltheatret på Torshov, baren

SPKRBOX inviterer til en samtale om rapmusikken og dens kompleksitet.

Rap forenkles ofte til å være en musikksjanger med visse spesifikke karaktertrekk som av og til latterliggjøres eller undervurderes. Kanskje skyldes dette at lytteren mangler den forståelsen og kunnskapen som kreves for å gjøre en rettferdig og innsiktsfull vurdering av sjangeren? Ingen annen musikksjanger granskes, sensureres og dømmes i samme utstrekning som hiphop. Hva kommer det av?

For den innbitte rapperen eller lytteren er rap en kunstform med et antall undersjangre som alle har sine ulikheter. Til årets paneldebatt har SPKRBOX samlet rappere, journalister og hiphopekspertise fra Norden for å diskutere raptekster, kulturelle klasseforskjeller, tekstforståelse, litterær kvalitet og andre spørsmål som gir ytterlige forståelse for kunstformen. Avstanden mellom Homers dikterkunst fra antikken, som i dag regnes som klassisk litteratur og inngår i den vestlige kanon, til dagens raptekster er ikke så stor som mange kanskje vil tro.

Paneldebatten ledes av Tony Lorenzi som vil ta utgangspunkt i ulike teksteksempler fra artister som viser sjangerens bredde, og snakke om kompleksitet og tekstanalyse og om den noen ganger berettigede kritikken. 

I panelet:

Henry Bowers aka Kung Henry (S) er slampoet og rapper fra Uppsala i Sverige. Han har studert filosofi og driver sitt eget platelabel. Som poet lar Henry Bowers lar seg inspirere av alt fra skrekkfilmer og barnebøker til klassiske mestere og store filosofer. Han speiler samfunnet vi lever i med sine selvutleverende, skarpe og humoristiske tekster. Musikalsk lar han seg påvirke av alt fra hiphop og reggae til punk og hardrock.

Maria Karlsen (N) er rapper, sanger, danser, koreograf og skuespiller. Hun er leder for dansegruppa Cre-8 og er kjent som den energiske frontfiguren og alfakvinnen «Lotus» i bandet Awesomnia. Mange kjenner Maria fra fjorårets Stjernekamp på NRK hvor hun gjorde seg bemerket for sine rå sceneopptredener og unike talent. «Norges desidert heftigste kvinnelige MC: Maria Karlsen» – Tommy Tee

Nils m/Skils (N) er rapper fra Gjerdrum på Romerike og regnes for å være en av landets ypperste improvisatører innenfor rap-sjangeren. Han er blant annet kjent som en tredel av improvisasjonsgruppa «Stor Overraskelse» og har opptrådt på ulike arenaer som Roskildefestivalen og Rikskonsertene. Som soloartist debuterte han i 2009 med Undergrunnslegende. I fjor kom albumet Rett rundt hjørnet. Nils m/Skils har også i flere år vært med på å arrangere rap battles gjennom Skeez TV.

Einar Idsøe Eidsvåg (N) er utdannet kaospilot og er prosjektleder i Music Norway hvor han jobber med å få norsk musikk ut i verden. Einar jobber også som DJ og var i mange år bookingansvarlig på Blå. I sommer markerte han seg som en stemme i debatten rundt Oslo Kommunes stenging av utesteder med hiphop-profil.

Kenneth Engebretsen (N) kommer fra Stovner i Oslo og er i følge Natt og Dags musikkredaktør «Norges eneste ekte rapper». Han har med sin upolerte, høylytte og dønn ærlige musikk på kort tid opparbeidet seg legendestatus i norsk hiphop. Kenneth Engebretsen debuterte med mixtapen Baksiden av medaljen i 2012 og har tidligere i år sluppet singlene Elefanten i rommet, Jensen og Alt har sin pris. Debutalbumet slippes i løpet av 2016. «Arbeiderklassen ain’t got shit on me, jeg kommer fra HARDTarbeider-klassen!» – Kenneth Engebretsen

 

 

DEBATTLEDER
Tony Lorenzi

Kunstner med graffitibakgrunn bosatt i Västerås i Sverige. Han er litteraturviter utdannet fra Universitetet i Stockholm og har blant annet jobbet som journalist og lærer.