La deg være (NO)

Ibsenprisvinner med ny og inderlig dramatikk!

Av Arne Lygre. (Foto: Øyvind Eide)  

Av Arne Lygre. (Foto: Øyvind Eide)

 

Guest.jpg

URPREMIERE 9. SEPTEMBER
Nationaltheatret, Amfiscenen

Forestillingen blir tekstet til engelsk.
Varighet: Ca. to timer uten pause.

Nært og rått om ensomhet og tilhørighet.

Det er sommernatt, og en guttegjeng drikker øl og svømmer i sundet. To personer kommer forbi. Alt går galt. De berørte trenger noen å dele det med. Noen å bebreide. De leter etter trygghet mens livet går i grus. Hvem har man vært og hvem vil man være når alt snus på hodet?

I forestillingen La deg være fortelles denne og flere andre historier gjennom ulike karakterer navngitt som Menneske, Venn, Bekjent, Fremmed og Fiende. Hver historie og hvert møte kobles sammen og blir i sum til en fortelling om ensomhet, brudd, tilhørighet og om hvem vi er for hverandre. Men dette er også en historie om håp, nåde og kjærlighet – og om hvem som står ved vår side når grunnen brister.

La deg være er et nyskrevet verk av Arne Lygre, en av vår tids mest toneangivende og viktige dramatikere. Siden debuten i 1998 har han mottatt både Brageprisen og Ibsenprisen, fått stor internasjonal oppmerksomhet og blitt oversatt til 15 språk. Lygre er husdramatiker ved Nationaltheatret.

Lygres vakre, nære og rå tekst er i gode kunstneriske hender: Den grensesprengende Rebecca Ringst skaper scenografi og kostymedesign, mens den unge og fremadstormende Johannes Holmen Dahl står for regi. Han avsluttet sin utdanning ved Kunsthøgskolen i Oslo sommeren 2015 og har det siste året jobbet ved Dramaten i Stockholm, hvor hans oppsetninger av Jon Fosses Barnet og Per Olov Enquists I lodjurets timma høstet strålende kritikker.

 

Få en smakebit av forestillingen her:

Det er utvilsomt den beste oppsetningen jeg har sett av Lygre i Norge (…) Usedvanlig berørende forestilling (…) Man er ikke helt den samme etterpå.
— Klassekampen
Arne Lygre går nok en gang dypt inn i menneskelige kjerner.
— Dagbladet
Store poetiske vendinger og fascinerende skifter.
— Dagsavisen
Det er få som skildrer 2010-tallets ensomhet så treffende som Arne Lygre.
— Aftenposten
 

Forestillinger under festivalen:
9. SEPTEMBER 19:30
10. SEPTEMBER 18:00
17. SEPTEMBER 18:00
24. SEPTEMBER 15:00

REGISSØR
Johannes Holmen Dahl

Dahl er en ung regissør med mastergrad i regi fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han har gjestet Nationaltheatret tidligere, men La deg være er hans første fullskalaproduksjon ved teatret. Våren 2016 satte han opp I lodjurets timma ved Dramaten i Stockholm, hvor han tidligere har satt opp Jon Fosses Barnet.

Regi: Johannes Holmen Dahl Scenograf og kostymedesigner: Rebecca Ringst Lysdesigner: Norunn Standal Maskør: Eva Sharp Dramaturg: Mari Vatne Kjeldstadli

Medvirkende: Tone Mostraum, Andrine Sæther, Glenn André Kaada, Hanne Skille Reitan og Olav Waastad.

Piloten The Big O er det nye samarbeidsprosjektet til en klynge bestående av noen av Oslos og Norges ledende kulturinstitusjoner og de beste og mest nyskapende kulturentusiastene. 7. september inviterer vi til stor åpningsfest for The Big O, der vi gir publikum en smakebit på prosjektets spennende og varierte program og fremtidsplaner.


Mer enn 40 norske og internasjonale forestillinger på programmet!

Se også: