IBSEN: PEER GYNT (DE)

Når Peer Gynt ikke lenger vet hvem han er.

Av Markus&Markus. (Foto: Paula Reissig)  

Av Markus&Markus. (Foto: Paula Reissig)

 

Guest.jpg

15. OG 16. SEPTEMBER
Nationaltheatret, Amfiscenen

Forestillingen blir tekstet til engelsk.
Varighet: En time og ti minutter (med pause).

Peer Gynt som dement i en vill og radikal Ibsen-tolkning.

Ibsen brøt tabuer. Han tittet inn i stuer og utviklet dramaer utfra virkelige situasjoner. Han brukte reelle personer som inspirasjon for sine skuespill. Men er det mulig å snu dette prinsippet på hodet: Å finne personer beskrevet i stykket, som konfronteres med dagens konflikter og fordommer?

I det radikale teaterkollektivet Markus&Markus sin versjon av Ibsens klassiker, har Peer Gynt blitt til Herbert – en gammel og dement mann. En mann som tar oss med til grensene av virkelighet og fiksjon – som angriper vår versjon av virkeligheten, utvikler egne teorier om språk og har fantastisk innsikt.

Mennesker som ikke lenger er i stand til å forstå virkeligheten eller kommunisere ordentlig, slik som demente, er ofte i fare for å bli utvist fra samfunnet. Noen filosofer benekter til og med at demente har personstatus. Men Markus&Markus vet at virkeligheten er en kompleks konstruksjon. De stoler på sin Peer og har fulgt ham inn i hans verden. De har vandret sammen med ham, langs en vei uten vegger og grenser, uten å se seg tilbake.

Knappestøperen ønsker å støpe om Peers sjel til en grotesk blyfigur. Denne skjebnen kan Peer bare forhindre ved å bevise at han i hele sitt liv virkelig var seg selv. Men hva er ens sanne jeg? Og hva er sant når en person ikke lenger er i stand til å definere seg selv?

IBSEN: PEER GYNT er en del av Markus&Markus‘ IBSEN:TRILOGY.

 

Visste du at:

IBSEN: PEER GYNT er full av populærkulturelle referanser: Musikk fra Game of Thrones, Interstellar og The Social Network, og innslag fra Pink Floyd, Louis Armstrong og Ella Fitzgerald.

 

Få en smakebit av forestillingen her:

 

Forestillinger under festivalen:
15. SEPTEMBER 19:30
16. SEPTEMBER 19:30

KOLLEKTIVET
Markus Schäfer og Markus Wenzel

Teaterkollektivet Markus&Markus fra Hildesheim, Tyskland, har satt opp radikalt politisk teater siden 2011. Med scenen som en illusjonsmaskin, visker gruppen ut grensene mellom iscenesettelse og virkelighet. Deres stil er ofte beskrevet som «radikalt uperfeksjonistisk». Kollektivets produksjoner har mottatt flere priser – inkludert en pris fra Kapitalismusschredder festival – og har blitt invitert til en rekke festivaler i Europa.

Video: Katarina Eckold Set: Manuela Pirozzi Management: Lara-Joy Hamann

Medvirkende: Markus Schäfer og Markus Wenzel

 

 


Mer enn 40 norske og internasjonale forestillinger på programmet!

Se også: