Hiphop vokste opp i blokk

WORK IN PROGRESS  – bra folk fra hiphopscenen koblet med bra folk fra teatermiljøet

Foto: Mathias Fossum.

Foto: Mathias Fossum.

PERFORMANCE.png

9. SEPTEMBER kl. 21:00
Nationaltheatret på Torshov

Hiphop vokste opp i blokk er en konsertforestilling om oppvekst, identitet og tilhørighet. Om Groruddalen, klassekamp og om å finne ut hvem man er og hvor man skal.

At hiphop ble til i en blokk er et historisk faktum. Det er også et historisk faktum at Martin, Jonathan og Felipe vokste opp i blokk. Blokker i Groruddalen. Hiphop vokste opp i blokk er en konsertforestilling hvor publikum blir tatt med inn bak musikken til Don Martin, Boss Castro og Fela. Er vi stedet vi kommer fra? Hvordan ble vi den vi ble, og hvordan ble det musikk av det? I forestillingen leker utøverne med å gå inn og ut av rytme og rim. Kanskje til og med slette ut grensen mellom det.

Don Martin er rapper, DJ og skribent. Han var sentral i Gatas Parlament i en årrekke. Don Martin gav ut sitt første soloalbum i 2013, En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt, som sikret ham en Spellemannspris. Han fikk Nopas pris for Årets Tekst for låta Nilsen.

Jonathan «Boss» Castro er rapper, driver sitt eget plate-label og er kjent for sitt engasjement og arbeid med ungdom, blant annet gjennom Antirasistisk ungdomsavdeling Agenda X. I 2010 startet han etterskoletilbudet HipHop 101 på Rommen skole, et gratis tilbud for musikkinteressert ungdom.

Felipe «Fela» Orellana Castro er rapper og ble først kjent gjennom Haugenstua-gruppa Breaknecks, men har siden rukket å slippe to soloalbum og en EP sammen med duoen Degos. Han ble tildelt Årets Hiphop-album av Wimp for debuten D.U.R.E. i 2012. Det nye albumet R.Å.E. kom ut i mai 2016.

 

De korta du får utdelt er de korta som du spiller med.
— Don Martin i låta Del av meg

WORK IN PROGRESS – bra folk fra hiphopscenen koblet med bra folk fra teatermiljøet

SPKRBOX har som mål å fremme ny urban scenekunst i Norge. Under den første SPKRBOX-festivalen i 2014 var gjestespill fra utlandet en stor del av programmet. Allerede året etter var flere samarbeid mellom norske og utenlandske artister og scenekunstnere i gang, som i forestillingen Do Not Shine, en produksjon bestående av kunstnere og artister fra Norge, USA og Island, og som etter prøvetid i New York og visninger under SPKRBOX 2015 ble invitert til å spille under teaterfestivalen Poetic License i New York tidligere i år.

Den hel-trønderske forestillingen The Trond Wiger Fucking Life Show er et annet eksempel på ny norsk samtidsdramatikk som SPKRBOX har vært med på å produsere. I samarbeid med Teaterhuset Avant Garden og Nord-Trøndelag Teater koblet SPKRBOX den trønderske rapperen Trond Wiger med dramatiker Kristofer Grønskag og regissør Kjersti Haugen. Det resulterte i en forestilling som høstet mange lovord under SPKRBOX 2015 og som siden blant annet har vært på turné i Trøndelag og spilt på Sentralen i Oslo.

Vi er stolte av at årets SPKRBOX-festival har hovedfokus på norske og nordiske samarbeid; i form av forestillinger, work-in-progress og konseptet instant SPKRBOX.

SPKRBOX 2016 kan by på ikke mindre enn tre visninger av «work-in-progress». Tre prosjekter med utgangspunkt i kunstnerne og deres forestillingsidé, en forestillingsidé som SPKRBOX så har tatt tak i og nå gir mulighet til å videreutvikle og realisere. Work-in-progress er laboratorievirksomhet: bra folk fra hiphopscenen koblet med bra folk fra teatermiljøet. Alle de tre work-in-progress-gruppene har fått et begrenset antall prøvedager, som ender med en visning for publikum under årets festival.

 

REGISSØR
Morten Joachim og Cici Henriksen


Medvirkende: Don Martin (rapper), Jonathan «Boss» Castro (rapper) og Felipe «Fela» Orellana Castro (rapper).