Hedda Gabler (SE/NO)

I en oppdatert og eksperimentell versjon fra Dramaten i Stockholm.

Av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Anna Petterson. (Photo: Sören Vilks)

Av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Anna Petterson. (Photo: Sören Vilks)

Guest.jpg

17. OG 18. SEPTEMBER
Nationaltheatret, Malersalen

Forestillingen blir tekstet til engelsk.
Varighet: En time og ti minutter (uten pause).

En visuell og eksperimentell dekonstruksjon av Ibsens klassiker.

Hedda Gabler er et av Henrik Ibsens mest slitesterke mesterverk. Fortellingen om den frustrerte kvinnen som desperat prøver å komme seg ut av de patriarkalske sosiale strukturene hun er innestengt i, har blitt spilt over hele verden helt siden stykket ble satt opp første gang i 1891.

Men hvordan kan Ibsens naturalistiske dramaer, som med årene har blitt kjente og trygge klassikere, gripe tak i publikum på samme måte som de gjorde da de slo ned som bomber på slutten av 1800-tallet? Hvordan kan de dekonstrueres slik at de igjen overrasker?

Electra Hellmann i tittelrollen er den eneste skuespilleren i stykket som er kroppslig tilstede på scenen. De tre rollefigurene som sirkler rundt henne – Jørgen Tesman, Assessor Brack og Ejlert Løvborg – er spilt av Nationaltheatrets skuespillere Mattis Herman Nyquist, Kim Haugen og Eindride Eidsoll, som opptrer gjennom videoprojeksjoner.

Scenografien er skapt av Anna Pettersson i samarbeid med Jan Lundberg, som også har lagd kostymene. De har tatt utgangspunkt i Ibsens hjem i Oslo, og skapt et univers hvor datid og nåtid eksisterer parallelt og drømmelignende passasjer bryter opp den psykologisk realistiske spillestilen man forbinder med stykket. Gjør deg klar for en ny Hedda Gabler.

Gjestespill fra Dramaten (Sverige).

 

Forestillinger under festivalen:
17. SEPTEMBER 20:00
18. SEPTEMBER 16:00

REGISSØR
Anna Pettersson
Regissør, skuespiller og PhD ved Stockholms könstnärliga högskola. Hun har medvirket i en rekke oppsetninger på Stockholms Stadsteater og Dramaten, og regissert et titalls forestillinger. Hennes oppsetning av Frøken Julie på Strindbergs Intima Teater ble belønnet med Svenska Teaterkritikernas pris og TCOs og DNs kulturpris.


Regissør: Anna Pettersson. Scenograf: Anna Pettersson/Jan Lundberg. Kostymedesigner: Jan Lundberg. Musikk: Gustave Lund. Filmproduksjon: Dallas Motion Agency. Lysdesign: Magnus Pettersson. Parykk/mask: Thea Holmberg Kristensen

Medvirkende: Electra Hallman, Mattis Herman Nyquist, Kim Haugen og Eindride Eidsvold.


Mer enn 40 norske og internasjonale forestillinger på programmet!

Se også: