Grønlandsūtraen (NO)

Urframførelse av Fredrik Høyer i regi av Mattis Herman Nyquist!

Skrevet og fremført av Fredrik Høyer. Basert på diktsamlingen Grønlandsūtraen utgitt av Fanfare forlag under prosjektet Ferdigsnakka. (Foto: Mattis Herman Nyquist)  

Skrevet og fremført av Fredrik Høyer. Basert på diktsamlingen Grønlandsūtraen utgitt av Fanfare forlag under prosjektet Ferdigsnakka. (Foto: Mattis Herman Nyquist)

 

Guest.jpg

21, 22, 23 OG 24. SEPTEMBER
Nationaltheatret på Torshov

Forestillingen blir tekstet til engelsk.
Varighet: Ca. en time (uten pause).

Hvordan skape mening når hele verden bare er et ‘hæ?’ 

De har (minst) femti ord for «snø» på Grønland. I smeltegryta utenfor T-banen og Deli de Luca finnes et mylder av stemmer – et sted i lille Norge hvor du møter den store verden. Her går du rundt og er engstelig, kverner på de samme tankene. Du prøver å dra hetta over hodet og sette på en sang. Ikke tenke noe mer på det. Men det er allerede i gang. Grønlandsūtraen er skrevet av forfatteren og poeten Fredrik Høyer, som også fremfører det. Stykket er omarbeidet for scenen av Mattis Herman Nyquist, som debuterer som regissør. Monologen er basert på diktsamlingen med samme navn, utgitt som bok og LP-plate under litteraturkonseptet Ferdigsnakka.

I Grønlandsūtraen er temaet resirkulasjon: Hovedpersonens bekymringer og angst for verdens tilstand er noe som kommer og går, som i en loop. Det handler om hvordan vi hører og snakker om de samme tingene, om og om igjen. Er det i det hele tatt mulig å bryte ut av negative spiraler, de onde sirklene, hverdagslivets mønstre? Er det mulig å sette sammen alle de løse ordene og tankene, det fragmentariske og ødelagte, og skape ny mening i kaoset? Og hva er faktisk handling, og hva er bare prat?

Fredrik Høyer er en norsk forfatter og poet fra Drammen, bosatt i Oslo. Han er mest kjent for sine opptredener med sin særegne form for spoken-word-poesi, hvor han kombinerer elementer fra rap, litteratur og teater. Fredrik Høyer debuterte skjønnlitterært i 2014 med romanen Månehund & fatter’n på Aschehoug forlag.

Det hender at jeg får oppleve inspirasjonens sjeldne øyeblikk – fra tre kunstneres «hemmelige verksted»: Å se – og bli sett, å høre – og bli hørt, å gjenkjenne – og bli gjenkjent. En slik «stjernestund» ga dere meg. Tusen takk.
— Liv Ullmann
Årets kulturopplevelse så langt! Helt enestående! Unikt! Mesterlig og glassklart formidlet om det vi alle tenker, men ikke sier. En tekst som oser kvalitet og god smak. Rett og slett jævlig bra. Gå å se!
— Anders Baasmo Christiansen
Jeg synes forestillingen var fantastisk. Lenge siden jeg har sett noe så ubehagelig, som allikevel varmer hjertet.
— Chirag Rashmikant Patel i Karpe Diem
 

Forestillinger under festivalen:
21. SEPTEMBER 18:00
22. SEPTEMBER 18:00
23. SEPTEMBER 20:00
24. SEPTEMBER 18:00

REGISSØR
Mattis Herman Nyquist
Mattis Herman Nyquist jobber til daglig som skuespiller ved Nationaltheatret og har bakgrunn fra Statens teaterhøgskole. Han har gjestet Det Norske Teatret, Rogaland Teater og Riksteatret, mottatt Heddaprisen for beste mannlige skuespiller, og medvirket i en rekke film- og TV-produksjoner. I 2015 debuterte han skjønnlitterært med romanen Det er jeg som er Torvald på Aschehoug forlag.


Regissør: Mattis Herman Nyquist. Lysdesigner: Øyvind Wangensteen. Komponist/lyddesigner: Gaute Tønder.


Mer enn 40 norske og internasjonale forestillinger på programmet!

Se også: