Brand – min gud er storm (NO)

Ingenting eller alt.

Av Armin Petras. Etter Henrik Ibsen. Oversatt av Kristian Lykkeslet Strømskag. (Foto: Øyvind Eide)

Av Armin Petras. Etter Henrik Ibsen. Oversatt av Kristian Lykkeslet Strømskag. (Foto: Øyvind Eide)

Guest.jpg

PREMIERE 10. SEPTEMBER
Nationaltheatret, Malersalen

Forestillingen blir tekstet til engelsk.
Varighet: Ca. en time og 20 minutter (uten pause).

Hvem tør ofre alt for det man tror på?

Brand har en urokkelig idé om at mennesket kan overvinne alt, men at det ikke utnytter sitt enorme potensial. Han vil gjenreise menneskets storhet på jorden, men skal storhet oppnås, må mennesket selv tro på sine egne muligheter. Når Brand vender tilbake til sitt hjemsted, innser han at han må begynne sin kamp der han kommer fra – nærmest seg selv. Hans kompromissløshet er knusende, og det viser seg at hans overbevisning kommer til kort når ideen møter virkeligheten.

Brand er et av Henrik Ibsens større episke dramaer, skrevet for 150 år siden i år. I den tyske regissøren, teatersjefen og forfatteren Armin Petras' tekstbearbeidelse er handlingen og rollegalleriet strippet ned. Språket er modernisert slik at de mellommenneskelige relasjonene, men også humoren, trer tydeligere frem.

I denne oppsetningen antyder regissør Runar Hodne en norsk provins hvor Gud, fedrelandet og drømmen om Amerika er de store idealene – hvor både idealisme og fundamentalisme kan finne grobunn.

Dette universet, språket og Malersalens intimitet flytter stykkets tematikk enda nærmere oss: Hvor langt rekker vårt engasjement? Hvor mye er vi villige til å gi avkall på for det vi tror på?

En helt strålende Henrik Rafaelsen i denne rollen (…) det er rett og slett utrolig vakkert (…) Regissøren har gjort en utrolig god jobb.
— NRK
Ensemblet er storartet (...) en forestilling for vår tid.
— Fædrelandsvennen
Språket er modernisert og forenklet, versemål har måttet vike for prosa, og dette er valg som tar teksten nærmere tilskueren.
— Dagbladet
Henrik Rafaelsen har et eget håndlag med tragikomedie.
— Klassekampen
 

Forestillinger under festivalen:
10. SEPTEMBER 18:30
12. SEPTEMBER 20:00
22. SEPTEMBER 13:00
22. SEPTEMBER 20:00
23. SEPTEMBER 16:00
24. SEPTEMBER 12:00

REGISSØR
Runar Hodne

Runar Hodne er utdannet ved regilinjen ved Statens teaterhøgskole. Han har satt opp en rekke forestillinger ved Nationaltheatret. I 2001 mottok han Heddaprisen for beste regi for Nokon kjem til å komme og Reumertprisen for Anna Karenina ved Aalborg teater.

Konsept/Lysdesigner: Andreas Fuchs Scenograf: Hazel Barstow (Akademi for scenekunst/HiØ) Kostymedesigner: Cathrine Engehagen Bråthen. Maskør: Terje Rødsjø (Stockholms dramatiska högskola) under veiledning av Greta Bremseth Dramaturg: Kristian Lykkeslet Strømskag

Medvirkende:
Henrik Rafaelsen, Kjersti Botn Sandal, Espen Klouman Høiner, Per Frisch, Tone Danielsen, Marianne Stormoen og Per Egil Aske.

Piloten The Big O er det nye samarbeidsprosjektet til en klynge bestående av noen av Oslos og Norges ledende kulturinstitusjoner og de beste og mest nyskapende kulturentusiastene. 7. september inviterer vi til stor åpningsfest for The Big O, der vi gir publikum en smakebit på prosjektets spennende og varierte program og fremtidsplaner.


Mer enn 40 norske og internasjonale forestillinger på programmet!

Se også: